Nieuws

Archeologienota verplicht bij bepaalde aanvragen tot het verkrijgen van een stedenbouwkundige of verkavelingsvergunning

Terug

Door advocaat Franky De Mil


Wie vanaf 1 juni 2016 een stedenbouwkundige vergunning of een verkavelingsvergunning aanvraagt moet in bepaalde gevallen een archeologienota bij zijn aanvraagdossier voegen.

Deze archeologienota moet opgemaakt worden door een erkend archeoloog die eerst een archeologisch vooronderzoek uitvoert en vervolgens de archeologienota opmaakt. Daarin motiveert hij of het nodig is om voor de aanvang van de werken over te gaan tot een grondig archeologisch onderzoek, of er bewarende maatregelen moeten worden genomen, hoelang het archeologisch onderzoek zal duren en hoeveel alle maatregelen zullen kosten. Deze nota wordt dan ter bekrachtiging ingediend bij het agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid.

Bij de aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning voor de uitvoering van werken die gepaard gaan met een ingreep in de bodem (bv. het uitgraven van funderingen) moet in de volgende gevallen een bekrachtigde archeologienota worden gevoegd:

1. Als het gaat om een aanvraag met betrekking tot een perceel gelegen in een voorlopig of definitief beschermde archeologische site;

2. Als het gaat om een ingreep in de bodem over een oppervlakte van minstens 100 m² op een perceel waarvan de totale oppervlakte minstens 300 m² bedraagt en het perceel gelegen is binnen een door de Vlaamse regering vastgestelde archeologische zone; De Vlaamse regering heeft reeds in een eerste reeks van 58 stadskernen archeologische zones afgebakend.

Het gaat om de volgende stadskernen, met soms verassende namen: – Aalst, Aarschot, Antwerpen, – Beringen, Bilzen, Borgloon, Bree, Brugge, – Damme, Deinze, Dendermonde, Diest, Diksmuide, Dilsen-Stokkem (Stokkem), – Eeklo, – Geel, Gent, Geraardsbergen, Gistel, – Halen, Halle, Hamont, Harelbeke, Hasselt, Herentals, Herk-de-Stad, – Ieper, – Kortrijk, – Lanaken (Oud-Rekem), Landen, Leuven, Lier, Lo-Reninge (Lo), – Maaseik, Maldegem (Middelburg), Mechelen, Menen, Mesen, – Nieuwpoort, Ninove, – Oostende, Oudenaarde, Oudenburg, – Peer, Poperinge, – Ronse, – Scherpenheuvel-Zichem (Zichem), Sint-Truiden, – Tielt, Tienen, Tongeren, Torhout, Turnhout, – Veurne, Vilvoorde, – Wervik, – Zottegem en Zoutleeuw.

3. Als het gaat om een ingreep in de bodem van ten minste 1.000 m² en de oppervlakte van de betrokken percelen minstens 3.000 m² bedraagt moet ook voor percelen buiten de afgebakende archeologische zones een bekrachtigde archeologienota bij de aanvraag gevoegd worden.

In bepaalde gevallen geldt wel een vrijstelling van deze verplichting.

Voor aanvragen tot het verkrijgen van een verkavelingsvergunning gelden dan weer andere criteria.

Indien u vanaf 1 juni 2016 een stedenbouwkundige of verkavelingsvergunning aanvraagt, gaat u dus best eerst na of u aan deze aanvraag geen archeologienota moet toevoegen.

Voor informatie over dit onderwerp kan u terecht bij Franky De Mil
Voskenslaan 34-36
9000 Gent (BE)

Tel: 32 9 222 89 19
info@pureadvocaten.be 

BTW BE0466.523.379
Ma - Vrij
9:00 - 19:00

Privéparking achter het gebouw