Nieuws

Ik heb recht op alimentatie voor ons kind maar de vader/moeder van ons kind betaalt niet

Terug

Door advocaat Pieter Steenbrugge – 25/07/2017


Ouders die na een relatie of huwelijk elk hun eigen weg gaan worden er onvermijdelijk mee geconfronteerd: de noodzaak om een financiële regeling voor hun kind(eren) te treffen.
Wanneer men niet tot een akkoord komt is er vaak geen andere mogelijkheid dan via de Rechtbank een onderhoudsgeld te bekomen.
Maar eens men dan dat onderhoudsgeld krijgt, blijkt de andere ouder nogal eens onwillig om ook echt tot betaling over te gaan.
Wat dan?
 
Men heeft verschillende mogelijkheden bij niet-betaling van alimentatie.

1)        Beslag op de inkomsten

De ouder die recht heeft op alimentatie voor zijn/haar kind(eren) kan met het vonnis door een deurwaarder beslag laten leggen op de inkomsten van de ouder-schuldenaar.

Dit beslag kan ver gaan en zelfs alle inkomsten treffen, of het nu gaat om een loon, ziekte-uitkering of leefloon.

Een dergelijk beslag brengt helaas wel aanzienlijke kosten van uitvoering met zich mee, omdat men beroep moet doen op een deurwaarder.

2)        Ontvangstmachtiging

Net daarom heeft men ook de mogelijkheid om steeds terug naar de Rechtbank te gaan met het verzoek dat de ouder-schuldeiser het recht zou toegekend krijgen om de alimentatie rechtstreeks bij de werkgever of uitkeringsinstelling van de ouder-schuldenaar te gaan halen.

Wanneer de ouder-schuldenaar binnen een jaar minstens twee maal niet de maandelijkse alimentatie heeft betaald, moet de Rechtbank dit zelfs in principe automatisch toestaan.

Hiermee wordt vermeden dat men telkens opnieuw beroep moet doen op een deurwaarder.

3)        DAVO

Het komt ook voor dat de ouder-schuldenaar onvermogend is of naar het buitenland trekt om beslag of inhouding op loon e.d.m. te vermijden.

Dan kan de ouder-schuldeiser ook aankloppen bij de Dienst voor Alimentatievorderingen en het alimentatiedossier aan hen overlaten. Zij zullen zelf de invordering verderzetten en kunnen aan de ouder-schuldeiser ook voorschotten op de alimentatie betalen in afwachting.

In dit geval mag de ouder-schuldeiser wel slechts over een bepaald geplafonneerd inkomen beschikken.

 
Vragen? Voor meer informatie kunt u ook steeds bij ons terecht.

Voskenslaan 34-36
9000 Gent (BE)

Tel: 32 9 222 89 19
info@pureadvocaten.be 

BTW BE0466.523.379
Ma - Vrij
9:00 - 19:00

Privéparking achter het gebouw