Nieuws

Is een woning die wij samen bouwden op de grond van mijn partner wel van ons beiden?

Terug

Door advocaat Pieter Steenbrugge – 23/06/2017


Het is een vaak voorkomende situatie in de praktijk.

Een partner (al dan niet gehuwd) is eigenaar van een perceel grond en beide partners financieren de bouw van een woning op deze grond (met spaargelden, een krediet van de bank, e.d.m.).

Maar is deze gezamenlijk gebouwde woning dan ook wel echt gezamenlijk?

Het antwoord blijkt te verbazen.

De algemene regel is dat de eigenaar van een perceel grond ook eigenaar wordt van de gebouwen die er worden opgericht.

Met andere woorden: wanneer een partner exclusief eigenaar is van een perceel, zal hij/zij ook exclusief eigenaar worden van de gebouwen die op dit perceel worden opgericht, ook al werden zij gefinancierd door beide partners.

Enkel wanneer de partner in kwestie afstand doet van zijn exclusief eigendomsrecht (en dit kan enkel via notariële akte), kan men laten bepalen dat de gebouwen tot gezamenlijke eigendom van beide partners behoren.

Wel zal de andere partner bij een echtelijke of relatiebreuk in principe vergoeding kunnen vragen voor de gezamenlijke gelden die werden geïnvesteerd in de bouw van constructies op de grond van de ene partner.

In de praktijk zal alles afhangen van de vraag hoe de grond en de gebouwen werden verkregen en wat er zoal werd opgemaakt tussen de partners.
Zijn de partners bijvoorbeeld gehuwd met of zonder huwelijkscontract? Wat staat er in de aankoop- of schenkingsakte van het perceel grond? Enz.

Heeft u hieromtrent vragen? Contacteer ons dan gerust voor verdere inlichtingen.

Voskenslaan 34-36
9000 Gent (BE)

Tel: 32 9 222 89 19
info@pureadvocaten.be 

BTW BE0466.523.379
Ma - Vrij
9:00 - 19:00

Privéparking achter het gebouw